Kummipoika iloitsee uudesta talosta

”Olen valtavan kiitollinen teille, jotka autatte minua!”, sanoo suomalaisten kummien tukema Mulugeta Teshome. Vierellä sosiaalityöntekijä Ashagre Nuru. Kuva: Annika Utriainen

Kummipoika iloitsee uudesta talosta

(Teksti: Saara Purtanen)

Suomalaisten kummien ansiosta Mulugeta Teshome (17) ja hänen äitinsä pystyivät rakentamaan itselleen uuden kodin sortuvan majan tilalle. Nuorukainen haaveilee sairaanhoitajan tai lääkärin ammatista.

Mulugeta Teshome ottaa vieraat vastaan onnellisena ja ylpeänä uuden kotinsa edustalla. Hän auttoi sen rakentamisessa kantamalla rakennustarvikkeita, kiviä ja juomavettä rakentajille.

”Äitini teki myös ison työn”, hän sanoo. Entinen koti, vanha ruohokattoinen maja, oli niin huonossa kunnossa, että se oli vaarassa sortua. Vesi satoi sisään öisin ja kasteli nukkumista yrittävän perheen. Nyt asiat ovat paljon paremmin.

Perhe sai maalattiaisen talon rakentamiseen tukea sekä Lähetysseuran kummiohjelman että kaupunginosayhdistyksen kautta. Kummituella hankittiin osa aaltopelleistä katolle, osa tukipuista sekä ja naulat. Enää ei sada sisälle.

Uuden talon kantavat tolpat on istutettu kivi-sementtiseokseen, jotta termiitit eivät pääsisi tuhoamaan niitä. Seinät ovat puista sekä savi-olkiseoksesta. Talossa on yksi huone, ruoka tehdään ulkona avotulella tai hiilikeittimellä. Välikattoa ei talossa ole.

Mulugetan äiti Askal Tadeg (43) on päivätyöläinen; hän lakaisee katuja ja leipoo ihmisille insera-leipää myyntiin. Mulugetan isä kuoli aidsiin pojan silmien edessä tämän ollessa vasta pikkulapsi. Poika muistaa sen vieläkin ja ikävöi isäänsä.

”Olen valtavan kiitollinen teille, jotka autatte minua!  Ennen elimme kaaoksen keskellä, kun meillä ei ollut rahaa ruokaan. Nyt kaikki on toisin. Olen saanut toivoa ja haaveilen hyvästä tulevaisuudesta. Tämä kummiohjelma on antanut minulle tosi paljon.”

Toiveena kanoja

Mulugeta käy 9. luokkaa koulussa.  ”Rakastan biologiaa! Haluaisin isona lääkäriksi tai sairaanhoitajaksi. Haluan auttaa ihmisiä, erityisesti sairaita isiä ja äitejä”, hän kertoo.

Mulugeta viettää usein vapaa-aikansa kirkon toimintakeskuksella muiden lasten ja kirkon työtekijöiden kanssa. Siellä hän on opetellut muun muassa käyttämään ompelukonetta ja tietokonetta.

Mulugeta pitää myös puutarhanhoidosta; perheen kasvimaa on hänen vastuullaan. Jos Mulugetan toive toteutuu, pihalla tepastelee vielä jonain päivän kanoja.

 

TAKAISIN