Katri Niiranen-Kilasi, Tansania

Hankeneuvonantaja / PITA Osallistava Opetus Yläkoulun opettajien täydennyskoulutushanke. Myös puoliso Doward Kilasi toimii Makumiran yliopiston lehtorina kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Makumiran yliopisto on Tansanian evankelis-luterilaisen kirkon ylläpitämä oppilaitos.

Tansanian evankelisluterilaisen kirkon yliopistossa Makumirassa koulutetaan pappien lisäksi myös aineenopettajia ja oikeustieteilijöitä. Aineenopettajakoulutuksesta valmistuneet opettajat vaikuttavat tansanialaisten lasten ja nuorten elämään koko työuransa ajan. Opettajakoulutuksen ja perusopetuksen merkitystä taistelussa köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan ei voi liikaa korostaa.

Nimikkolähettimme Katri Niiranen-Kilasi miehensä Doward Kilasin kanssa.

Katri Niiranen-Kilasi toimii tällä hetkellä opettajien PITA- täydennyskoulutushankkeessa Pohjois-Tansaniassa Merun maakunnassa. Hankkeeseen on valittu 24 yläkoulua, joista suurin osa on kyläyhteisöjen perustamia vähäisillä resursseilla varustettuja kouluja. Koulutushanke koostuu monesta palasesta, joista konkreettisin on kasvimaiden perustaminen jokaiseen hankekouluun. (Kuvia hankkeesta ja kirje tiedostona alla.)

Teoriasta käytäntöön. Päivän päätteeksi oppilaat istuttivat koulun pellolle avokadopuun taimia ja chayapensaan pistokkaita.
Oppilaat valmistavat muhennosta kassavan, chayan, katukin ja moringan lehdistä.
Kasvimuhennosta jauhamassa.
Kuvassa Katri Niiranen-Kilasi sekä työtoveri Aneth Urio, joka on hankkeen assistentti, ja Peter Luhwa, hankkeen kouluttaja.
Tansanian presidentti Samia Suluhu Hassan tutustui biologian laboratorioon Makumiran yliopistolla v. 2023. Kuva: Tansanian presidentin kanslian tiedotusosasto.
Terevael Mbise, englannin opettaja ja Ngyekun yläkoulun apulaisrehtori