Tuula Jägerroos kertoi OLL:n joulujuhlassa Jerusalemin FELM-keskuksesta

11.12.2023

Tuula Jägerroos

TtM, ammatillinen erityisopettaja, opinto-ohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja Tuula Jägerroos kertoi Opettajien Lähetysliiton joulujuhlassa ma 4.12.2023 vapaaehtoistyöjaksostaan Jerusalemin FELM-keskuksessa, jossa hän toimi alkuvuonna 2023. Joulujuhlassa laulettiin lisäksi kauneimpia joululauluja ja maisteltiin joulupuuroa sekä muita jouluisia herkkuja lämpöisissä tunnelmissa.

Lisätietoja Jerusalemin FELM-keskuksesta

Vas. Seija Kuisma, Hanna Rahkiola-Partanen ja pj. Tuija-Riitta Heiskanen

Tuula Jägerroosin kirjoitus Maan ääriin 4/2023 -lehteen.

Opettajana mukana rauhan ja sovinnon työssä 

Suomen Lähetysseura on tehnyt rauhantyötä Israelissa ja Palestiinan alueella jo lähes sadan vuoden ajan. Työ sisältää muun muassa rauhankasvatusta, nuorten johtajuuskoulutusta, syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulutuksen tukemista, diakoniatyötä ja opettajien koulutusta. Jerusalemissa toimiva Felm-keskus rakentaa nuoren sukupolven tietä rauhaan tarjoamalla turvallisen kohtaamispaikan erilaisista taustoista tuleville ihmisille. Felm-keskus toimii nuorten rauhankasvatuksen kautta vahvistamalla henkistä hyvinvointia ja tukemalla uskontodialogia. 

Opettajien tukeminen alueella yksi avain rauhaan ja sovintoon?

Uskontodialogilla tarkoitetaan ja uskontojen välistä vuoropuhelua ja eri katsomuksista tulevien ihmisten aitoa kohtaamista. Felm-keskuksen käytännön työssä tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa opettajille ja koulujen henkilöstölle luodaan mahdollisuuksia turvallisille kohtaamisille ja kanssakäymiselle. Näin voidaan vahvistaa ihmisten ja yhteisöjen välistä luottamusta ja yhteenkuuluvuutta. Opettajilla ja muulla koulun henkilökunnalla on mahdollisuus koulutukseen, työnohjaukseen ja muuhun tukeen, joka tukee heitä kohtaamaan vaikeissa olosuhteissa eläviä lapsia ja nuoria. Ihmisoikeusrikkomukset, väkivalta ja syrjintä sekä pelon ja kauhun keskellä eläminen vahingoittavat vakavasti lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä, turvallisuutta sekä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Useat alueella asuvat lapset ja nuoret ovat vakavasti traumatisoituneita. 

Vuoropuhelua ja ihmisten välistä kohtaamista

Uskontodialogiosaaminen on tärkeä ja merkityksellinen osa-alue opetus- ja ohjaustyössä sekä sosiaali- ja terveysalalla. Uskontodialogiosaaminen ei edellytä uskonnollista tai muuta vakaumusta. Myöskään olemassa olevasta vakaumuksesta ei ole mitään haittaa. Uskontodialogiosaaminen koostuu pitkälti arvostavasta kohtaamisesta, vuorovaikutus- ja konfliktinratkaisutaidoista sekä taidosta ymmärtää eri katsomusten merkitys yksilön ja yhteisön elämässä. Opetus- ja ohjaushenkilöstön työllä on merkittävä vaikutus siihen, kuinka lapsista ja nuorista kasvaa toisia kunnioittavia, erilaisuutta hyväksyviä ja rauhaa rakentavia aikuisia.

Rasismin ja vihapuheen vastaista koulutusta 

Sain olla mukana Felm-keskuksen psykososiaalisessa työssä ja rauhankasvatuksessa vapaaehtoisen roolissa tammi-maaliskuussa 2023. Sain omakohtaisesti kokea, mitä on elää pitkään jatkuneen konfliktin keskellä. Väkivallan uhka ja väkivaltaiset teot, viha ja terrorismi saavat aikaan suurta psyykkistä ja henkistä tuhoa sekä Israelissa että Palestiinalaisalueilla asuvien ihmisten välille. Viimeisten vuosien aikana ennakkoluulot, vihapuhe ja -teot sekä vastakkaisasettelu ovat voimakkaasti lisääntyneet. Omaan työhömme kuuluu muun muassa tarjota opettajille ja kouluille vihapuheen ja rasismin vastaista koulutusta. Tavoitteena on tuoda ymmärrystä eri taustoista tulevien ihmisten välille, vahvistaa moninaisuuden hyväksymistä ja tarjota työvälineitä rauhanomaiseen konfliktien ratkaisuun. 

Katsomustietoisuus moniarvoisessa maailmassa

Elämme moniarvoisessa ja monikulttuurisessa maailmassa. Lähi-Idässä uskonnolla on paljon suurempi merkitys kuin meillä täällä Suomessa. Kaikissa toimintaympäristöissä törmäämme kuitenkin erilaisiin kulttuurisiin ja uskonnollisiin ihmisiin ja tapoihin, jolloin kyky ymmärtää erilaisista taustoista ja katsomuksista tulevia ihmisiä korostuu.  Kaikkien ihmisten huomioiminen, osallisuuden rakentaminen ja yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttävät meiltä kaikilta uskontolukutaitoa. Uskontolukutaitoa tarvitaan myös toimivan demokratian, yhteiskuntarauhan ja ihmisten keskinäisen ymmärryksen rakentamiseen.  

Uskontolukutaito auttaa ymmärtämään erilaisuutta

Työskentely Israelissa ja Palestiinalaisalueella opetti minulle muun muassa erilaisuuden kohtaamista. Huomasin itsessäni ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Opin myös käytännön kokemusten kautta, että tärkeintä on ihmisen kohtaaminen riippumatta uskonnosta tai kulttuurisesta taustasta ja että meitä erilaisia ihmisiä yhdistää useampi asia kuin erottaa. Eri uskontokunnista tulevilla ihmisillä on myös mahdollisuus rakentaa toimintatapoja, jotka edistävät yhteiskuntarauhaa, sovintoa ja rinnakkaiseloa.

Opettajat tukemassa ihmisoikeus- ja rauhankasvatustyötä 

Opettajan tehtävänä on olla mukana rakentamassa ja vahvistamassa toivoa, luottamusta ja yhdessä elämisen eväitä missä tahansa työtä tehdessään. Olemme edistämässä myös yhdenvertaisuutta, ihmisoikeuksia, demokratiaa ja rauhanomaisia konfliktien ratkaisutapoja. Opettajan tehtävä on myös yrittää löytää yhteinen kieli erilaisten ihmisten välille. Ainoastaan ihmisten välisellä yhteistyöllä voimme muuttaa maailmaa kohti rauhaa ja sovinnollista yhteiseloa. 

 

Lähetysseuran rauhantyö saa tukea Suomen ulkoministeriöltä, seurakunnilta sekä yksittäisiltä ihmisiltä.

Lisätietoa https://felm.suomenlahetysseura.fi/tyomme/aasia/israel/

Tuula Jägerroos, ammatillinen erityisopettaja, toimi vapaaehtoisena työntekijänä Felm-keskuksessa Jerusalemissa tammi-maaliskuussa 2023.

Tuula Jägerroos OLL:n joulujuhlassa 4.12.2023
Vas. Sari-Johanna Kuittilo, Satu Haapanen ja Tuula Jägerroos
Tuula Jägerroos teki vapaaehtoistyötä Jerusalemin FELM-keskuksessa alkuvuonna 2023.